BOSTHLM Fastighetsmäklare

BOSTHLM Fastighetsmäklare

BOSTHLM Fastighetsmäklare

Södermalm - Mariatorget

Timmermansgatan 37, 2tr

  • 2 rum och kök
  • 35 kvm
  • 3.450.000 kr Utgångspris
Värdera din bostad

Beskrivning

Nu ges chansen att förvärva detta enastående hem, beläget i en vacker fastighet från 1935 vid Mariatorget. Här bor du i en hörnlägenhet med generösa fönsterytor i två väderstreck och en trevlig utsikt över grönska, vilket ger ett fantastiskt ljusinsläpp och en trivsam atmosfär året runt.

Lägenheten har renoverats med varsamhet och omtanke för att bevara de tidstypiska detaljerna från den ursprungliga arkitekturen, såsom det vackra plankgolvet, fönstren med djupa nischer och den imponerande takhöjden. Den öppna planlösningen mellan vardagsrum och kök inbjuder till daglig samvaro med nära och kära.

Köket är renoverat i en härlig ljusgrå ton med vitt kakel som sträcker sig upp på väggen och har en mässingskran som tillför en elegant touch. En vägg har flyttats för att skapa extra rymd, och ett fönster har satts in mot sovrummet för att öka ljusinsläppet ytterligare.

Sovrummet är rymligt med plats för en 160-säng. Vardagsrummet, med sina stora fönsterpartier, har lättmöblerade ytor och är perfekt för större sällskap.

Badrummet är renoverat i en tidlös design med vitt kakel och schackrutmönstrat klinker. Det är praktiskt utrustat med duschvägg, wc och handfat.

Lägenheten har ett fantastiskt läge med bara några minuters promenad till mataffärer, trendiga restauranger och butiker. Runt hörnet ligger Swedenborgsgatan, som under sommaren förvandlas till en charmig gågata med ett brett utbud av mysiga caféer, barer och uteserveringar. Området erbjuder även optimala kommunikationer med närhet till tunnelbana, flera busslinjer och pendeltåg, vilket gör det enkelt att ta sig runt i hela Stockholm.

Rumsbeskrivning:

När du kliver in genom den välkomnande hallen möts du av flera förvaringsmöjligheter, såsom en praktisk väggfast hatthylla som gör det enkelt att organisera din vardag. Stig på!

Köket är en dröm! Det är renoverat (ange årtal) och erbjuder gott om plats för allt du behöver. Den öppna planlösningen gör att du kan umgås med dina nära och kära medan du lagar mat. Den maskinella utrustningen består av kyl och frys, diskmaskin, blandare i mässing, spis/ugn och fläkt.

Vardagsrummet är lika härligt som resten av lägenheten. Det är lättmöblerat och luftigt med stora fönster som släpper in rikligt med ljus, och det finns gott om plats för större sällskap. Matplatsen rymmer upp till 8 personer vid behov.

Sovrummet är rymligt med plats för en 160-säng. Här finns även en garderob som ger rikligt med förvaring. Vitmålat originalgolv och ljust målade väggar skapar en harmonisk och avslappnad känsla.

Välkommen till din nya drömlägenhet! 

Föreningsinfo

Upplåtelseform och byggnad

Lägenhet - Bostadsrätt. 2 rum och kök . Våningsplan 2, hiss finns. Lägenhetsnummer 1783. Föreningen Brf Stören 15.

Ekonomi

Pris 3.450.000 kr Utgångspris. Månadsavgift 2 010 kr (Oblg kostnad om 79kr bostadsrättstillägg. Värme, VA och kabel-TV (basutbud) ingår). Andel i föreningen är 1.59867 %.

Driftskostnad

Totalt 499 kr/mån (5 988 kr/år) varav El 200 kr/mån, Försäkring 299 kr/mån. Driftkostnaderna är uppskattade.

Lägenhetens nettoskuldsättning

116 070 kr

Allmänt om föreningen
Fastigheten stod färdig 1935 efter ritningar av arkitekt Jerker Asplund.
Brf Stören 15 är en äkta bostadsrättsförening som förvärvade fastigheten med tillhörande tomträtt 2010. Föreningen består av 54 lägenheter varav 52 är upplåtna med bostadsrätt och två med hyresrätt - mycket god dold tillgång. Föreningen har även fem lokaler, samtliga är uthyrda.

Gemensamma utrymmen
Det finns tvättstuga med 4 tvättmaskiner, 3 tumlare, 2 st torkskåp och mangel. I föreningen finns även en trevlig innergård samt ett barnvagnsrum (på plan 0).

Föreningens ekonomi
- Tack vare vindsförsäljningen 2021/2022 kunde föreningen amortera sina långfristiga skulder med 7 350 000 kr vilket gjorde att föreningens skulder då minskade till 11 000 000 kr.
- I senaste nyhetsbrevet (feb 2024) meddelade föreningen att de kommer amortera ytterligare 250 000 kr på lånen som minskar till 9 950 000 kr.
- De löpande intäkterna (avgifterna för bostäderna) för de tre vindslägenheterna beräknas av föreningen till 170 000 kr/år.
- Lokalerna inbringar ca 850 000 kr/år
- De två kvarvarande hyresrätterna fås årligen ca 120 000 kr i hyror. Dessa är dessutom att betrakta som dolda tillgångar.
- Nuvarande tomträttsavtal löper ut 2025-06-30.
- Ingen avgiftsförändring planerad (kontrollerat feb 2024).

Antal lägenheter
52 bostadsrätter
2 hyresrätter

Antal lokaler
5

Äkta/Oäkta förening
Äkta

Föreningens mark
Tomträtt

Parkering
Föreningen tillhandahåller inga parkerings- eller garageplatser. Det finns parkering i området, kontakta Stockholms stad för mer information.

TV och bredband
Kabel-tv levereras av ComHem, basutbud ingår i månadsavgiften, önskas fler kanaler bekostas detta av bostadsrättsinnehavaren. Fiberuppkoppling via Stockholms Stadsnät med gruppavtal på (1000/1000 mbit/s) och en obligatorisk avgift om 79 kr/mån.

Föreningens renoveringar
2022 - Vindsprojektet klart. Tre nya lägenheter har byggts på vinden.
2022 - Ny takbeklädnad med ny plåt och värmeslingor för snösmältning.
2022 - Nya ventilationsfläktar monterades.
2022 - Ny vattentrycksstegrare.
2022 - Ny port.
2022 - Utbyte av hisskorg och maskineri.
2022 - Stamspolning.
2021 - Vindsprojektet påbörjas. Tre nya lägenheter ska byggas på vindsplanet.
2020 - OVK-besiktning.
2020 - Fasadrenovering: omputsning av hela huset förutom entréplan, ommålning av hela huset.
2019 - Installation av fiber.
2019 - Iordningställande av ett barnvagnsrum på plan 0.
2018 - Totalrenovering av källaren, inkl renovering av tvättstuga, nybyggd WC samt nya förråd i källaren (Troax-förråd).
2018 - Nytt värmesystem
2018 - Nytt elsystem (inkl 3-fas)
2017 - Fönsterrenovering. Träramarna renoverades samt isolerglas monterades för att spara värme samt minska buller från gatan.
2015 - Renovering av gård vilket innebar dränering av hela innergården och i samband med detta lagt ny sten och nya utemöbler samt nytt sopsystem. Renovering av fasaden på bottenvåningen samt bytt ut alla fönster till butikslokalerna.
2014 - OVK-besiktning.
2013 - Stamspolning, besiktning av fastighetens tak, lagning av fasadens puts och iordningställande av styrelserum i källaren.
2012 - Målning av trapphus, installation av säkerhetsdörrar.
2004/2005 - Takrenovering.
1991 - Byte av elstigare.
1989-1990 - Stamrenovering.

Kommande renoveringar:
Inget planerat större underhåll.

Accepteras delat ägande
Ja. Föreningen godkänner delat ägande, minsta ägarandel är 10 %.

Accepteras juridisk person
Nej

Övrigt

Lägenheten är registrerad som 1 rum och kök enligt lägenhetsförteckning men nyttjas idag som 2 rum och kök. 

Ovanstående uppgifter är grundade på av säljaren och av berörd förening lämnad information. Köpare/spekulanter uppmanas att kontrollera dessa uppgifter med föreningen rörande lediga p-platser, kommande renoveringar och eventuella avgiftsförändringar. Köpare/spekulanter är medvetna om att bostaden köpes i befintligt skick och uppmanas att undersöka bostaden ordentligt. Du som köpare förväntas även ha tagit del årsredovisning och stadgar. 

Köparen uppmanas att kontrollera bostadens bo- och biarea om denna är väsentlig för köparen.

Nedtagning av väggar och/eller väsentliga förändringar, ingrepp i bärande konstruktioner och ändring av ledningar för avlopp, värme, gas eller vatten av en lägenhet är alltid en fråga för föreningens styrelse att ta ställning till i varje enskilt fall. Detta gäller även om förändringen inte medför risker för byggnadens konstruktion.

 

Områdesbeskrivning

Kvarteren här omkring Mariatorget tillhör några av Södermalms mest eftertraktade områden. Det myllrar av trendiga caféer och restauranger. Däribland Oaxens Skafferi och ekologiska 8T8, populära kaffebarer som Café Cuvée och Kaffebaren, bagerier som Fabrique. Trevliga restauranger som klassiska Bistro Sud, Marie Leveau, eller populära Morfar Ginko - allt i omedelbar närhet! I Maria bor du mitt i söders puls med en unik kombination av historia, kultur och nöjesliv. Inom 10 minuters gångavstånd finns även tre bra mataffärer samt ett apotek. Området har även kulturhistoriska och arkitektoniska arv som Münchenbryggeriet vid Söder Mälarstrand och en unik stenhusbebyggelse från 1700-talet vid Mariaberget. En bit bort finner du även Mariabergets kulturkvarter med den pittoreska promenadstigen Monteliusvägen som har en panoramavy över Gamla Stan, Kungsholmen och Riddarfjärden. På gångavstånd finns även Tantolunden och strandpromenader längs Årstaviken.

KOMMUNIKATION
Kommunikationerna är bästa möjliga med T-bana Mariatorget runt hörnet och pendeltåg, Stockholm Södra, endast två kvarter bort. Dessutom finns flera busslinjer i närheten, däribland 66:an, 4:an (till bl.a. Kungsholmen), 74, 55 och 43 (till bl.a. Gamla Stan). Ett stenkast bort ligger Slussens stora utbud av kommunikationer.

NATUR OCH FRITID
Längst med Mariaberget återfinns den vackra promenadsträckan Monteliusvägen med stans vackraste utsikt över Riddarfjärden och Stockholm innerstad. Här finns även Ivar Los park, där man kan njuta av en picknickkorg i kvällssolen. Nedanför Mariaberget finns Mariatorget som har en mycket intressant historia. Idag är det en mycket populär park. Mellan Medborgarplatsen och Södra Station finns Fatbursparken. Den sista parken finns i områdets västra del; parkleken Bergsgruvan vid Rosenlundsgatan. Här finns det en parklek, fotbollsplan och gräsytor. Med kort gångavstånd finns även Tantolunden med utmärkta promenadstråk längs Årstaviken. Här finns även en härlig badplats med sandstrand och hopptorn.

Här bor du mitt i Söders puls med en unik kombination av spännande historia, fängslande kulturliv och modernt nöjesutbud. Nöjesutbudet är mestadels centrerat till kvarteren kring Mariatorget och Götgatan ner till Medborgarplatsen. Vid Mariatorget finns tex restaurang, bar, bio och teater på Rival. På Götgatan avlöser caféerna och restaurangerna varandra.