BOSTHLM Fastighetsmäklare

BOSTHLM Fastighetsmäklare

BOSTHLM Fastighetsmäklare

Södermalm

Folkungagatan 104, 2 tr

  • 2 rum och kök
  • 64 kvm
  • 5.950.000 kr Utgångspris
Värdera din bostad

Beskrivning

Möjlig 3:a! Sekelskiftestvåa med solig balkong och kakelugn – Renoveringsobjekt med enorm potential

Välkommen till denna sekelskiftestvåa från 1885, en bostad med fantastiska möjligheter och historisk charm. Denna lägenhet, belägen i en ståtlig byggnad med vackra originaldetaljer, erbjuder en unik chans att skapa ditt drömhem i ett av områdets mest eftertraktade lägen.

Lägenheten har ett renoveringsbehov, men potentialen är enorm. Vardagsrummet är rymligt och badar i ljus från sydväst, vilket ger en ljus och trivsam atmosfär. Här finns också en vacker, plomberad kakelugn som med lite arbete kan återställas för att återigen bli en värmande och stämningsfull detalj.

En av bostadens största tillgångar är den extra stora, soliga balkongen som vetter mot den grönskande innergården. Gården, som mer liknar en prunkande trädgård, har bland annat ett vackert körsbärsträd som blommar på våren och skapar en idyllisk miljö att njuta av.

Sovrummet är generöst tilltaget och har en stor klädkammare med gott om förvaringsutrymme. Det finns möjlighet att omvandla lägenheten till en trea, precis som grannlägenheten, där köket har placerats i den nuvarande hallen. Se bifogad alternativ planskiss för inspiration.

Köket har stor potential och kan förvandlas till en modern, social matplats. Badrummet, som är i behov av renovering, kommer att bytas ut i samband med föreningens planerade stambyte. Detta arbete beräknas vara klart i november-december 2024, och köparen får möjlighet att vara med och påverka badrumsinredningen. I övriga fastigheten har de vackra, breda originalgolven bevarats, och det är troligt att även denna lägenhet har dessa golv under de nuvarande ytskikten.

Läget är idealiskt, med närhet till både stadens puls och grönområden. Här bor du med kort avstånd till trendiga caféer, restauranger och butiker, samtidigt som du har tillgång till lugna promenadstråk och parker.

Sammanfattningsvis är detta ett renoveringsobjekt med stor potential för den som vill skapa ett personligt och unikt hem i en vacker sekelskiftesmiljö. Varmt välkommen på visning – missa inte denna chans!

Söders puls finner ni utanför porten och en kort promenad bort finns härliga grönområden samt goda kommunikationer. Grönskande Vitabergsparken, pulsernade Nytorget eller närheten till Slussen! och en av stadens vackraste vyer får du med en promenad förbi Tjärhovsplan där du blickar Djurgården och Stockholms inlopp.

- Balkong mot innergård i soligt läge
- Kakelugn (plomberad)
- Lummig och lugn innergård som blir en härlig oas sommartid
- Vackra trägolv i fastigheten och högt till tak
- Bevarad charm med bland annat speglade fönsterfoder och vackra socklar
- Möjlig 3a
- Optimal planlösning med stor potential

 

Lägenheten är registrerad 60 kvm enligt föreningens lägenhetsförteckning.

Föreningsinfo

Upplåtelseform och byggnad

Lägenhet - Bostadsrätt. 2 rum och kök . Våningsplan 2, hiss finns. Föreningen Brf Båtsmannen Mindre 7 .

Byggnadssätt

Ventilation: Frånluft. Eldstad: Kakelugn.

Uppvärmning

Fjärrvärme.

Ekonomi

Pris 5.950.000 kr Utgångspris. Månadsavgift 3 575 kr (Värme, vatten, bredband och kabel-TV (grundutbud) ingår). Andel i föreningen är 5.917 %.

Driftskostnad

Totalt 798 kr/mån (9 576 kr/år) varav El 420 kr/mån, Försäkring 378 kr/mån.

Byggnadsår
1885

Uppvärmning
Fjärrvärme

Fastighet
Föreningen äger marken.

Utförda renoveringar
2017 OVK besiktining
2017 Renovering av trapphus och installation av säkerhetsdörrar
2016 Genomgång och sotning av kakelugnar
2015 Värmepump
2012 Hissrenovering
2010 Byte till 3-glasfönster
1997 Renoverades tak och tvättstuga. Även innergården rustades upp.
1984 Stambyttes fastigheten

Kommande renoveringar
Höst 2024 genomförs stambyte, då alla badrum görs nya. Stambytet beräknas vara klart i november/december 2024 enligt nuvarande tidplan från entreprenören. Vid inflytt finns då ett nytt badrum för dig som köpare och möjligheten att vara med och påverka. Föreningen ser gärna att försäljning/upplåtelse blir klar så köparen kan finnas med och påverka val av material när stambytet görs. I kontakt med styrelsen ser finansiering god ut då föreningen inte har så mycket lån idag. Även hyresrätten (denna lägenhet) som ligger som ett dolt kapital kommer kunna stärka kassan vid upplåtande till bostadsrätt och blir en direkt finansiering av stambytet. 

Föreningen och Fastighet
Brf Båtsmannen Mindre 7 i Stockholm registrerades 1992 och förvärvade fastigheten 1994. Föreningen upplåter i dag 12 st lägenheter med bostadsrätt och 1 st hyresrätt. Föreningen upplåter även två lokaler med hyresrätt ( bägge för restaurangverksamhet). Därför får föreningen in gott om intäkter och kan hålla låga avgifter. 

Ekonomi
Föreningen har tack vara sin låga skuldsättning, god förvaltning och intäkter från lokaler kunnat hålla låga avgifter och under lång tid mycket låga lån genom att finansiera det mesta av löpande underhåll med egna medel.

Den totala lånebilden är endast på ca 3,5 mil. Nu (höst 2024) genomförs ett stambyte, då alla badrum kommer att byggas nya. Hyresrätten som ligger kvar som ett dolt kapital kommer stärka kassan ytterligare. 2020 samt våren 2024 höjdes avgifterna med som en inflationsjustering då avgifterna har legat oförändrade sedan 2013, ett bevis på väl skött ekonomi. Senaste höjningen ligger till grund för stambytet.

Gemensamhetsutrymmen
Fantastisk innergård under sommarhalvåret en grönskande trädgård med grillmöjligheter. Här finns utemöbler och gott om utrymme för boule eller födelsedagskalas. Tvättstuga med två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp. Det finns även pingisrum, gemensamt förråd samt öppet cykelförråd utomhus. Till lägenheten hör ett vindsförråd.

TV- och internetanslutning
Kabel-Tv och internet via Com Hem. Bredband ingår i avgiften.

Bilplats
Boendeparkering gata. 

Ägande
Föreningen godkänner delat ägande. Juridisk person godkänns ej.

Överlåtelseavgift
2,5% av prisbasbelopp. Debiteras köparen.

Pantsättningsavgift
1% av prisbasbelopp

Områdesbeskrivning

Här bor du mitt i SoFo som är och förblir ett av Södermalms mest eftertraktade områden att bo i. Ett stenkast bort ligger Vitabergsparken, Lilla och Stora Blecktornsparken och Nytorget med dess fina utbud av mysiga cafeér och populära restauranger, missa inte t.ex. lördagsbrunchen på Urban Deli. På Katarina Bangata finner du bl.a. populära "Bondens Marknad" på sommaren.

Via Tjärhovsplan når du snabbt city med 2:ans buss eller byte i Slussen till T bana, och promenerar gör du in till Kungsträdgården på 20 min.

Norra Hammarbyhamnen finns en bit bort med härliga promenadvägar längs vattnet. Vid hamnen finns även färjan över till Hammarby Sjöstad. Inom bekvämt promenadavstånd når du även Ringens och Skrapans köpcentrum med allt från inredningsbutiker till klädaffärer och livsmedelsbutiker, här finns inget mer att önska. Eriksdalshallen erbjuder även både inomhus/utomhusbad och utegym.

Utmärkta kommunikationer med flertalet busslinjer som på några minuter tar dig till Slussen och vidare!

Här bor du på bästa adress med närhet till allt!