BOSTHLM Fastighetsmäklare

BOSTHLM Fastighetsmäklare

BOSTHLM Fastighetsmäklare

Södermalm- Sofia

Åsögatan 189, 3tr

  • 1.5 rum och kök
  • 41 kvm
  • 3.700.000 kr / Såld
Värdera din bostad

Beskrivning

Denna charmiga lägenhet är en pärla mitt i det pittoreska kvarteret med sina kullerstensgator på Södermalm. Medan livet pulserar utanför, erbjuder denna sekelskiftesbostad en oas av lugn och ljus. De klassiska detaljerna från sekelskiftet möter moderna renoveringar för en unik atmosfär. Högt i tak och mycket förvaring.

Lägenheten är smart planerad och rymmer alla bekvämligheter. Köket är en social plats med plats för matlagning och måltider för fyra personer. Genom de stora fönstren strålar ljuset in och erbjuder en rogivande utsikt över den grönskande innergården. Här finns kyl/frys, diskmaskin, ugn, spis och fläkt.

Vardagsrummet är rymligt och ljust, med gott om plats för både avkoppling och underhållning. De stora fönstren skapar en luftig atmosfär och möjliggör olika möbleringsalternativ, inklusive en mysig sovalkov för avskildhet när det behövs. Badrum med dusch, wc, handfat och skåp.

Bostaden är en möjlig tvåa. Flytta ut köket till det stora rummet- kök/ vardagsrum. Prata med ansvarig mäklare för idéer, se alternativ planritningen.

Denna lägenhet är inte bara ett hem, utan en del av ett levande kvarter. Med gemensamma balkonger och en social innergård finns det gott om möjligheter att träffa grannar och njuta av trevliga stunder utomhus. Och med Stockholms bästa restauranger, nattliv och promenadstråk bara ett stenkast bort finns det alltid något att utforska.

Brf Fyrtornet 1 är en mycket stabil och välskött förening med låga avgifter som äger marken. Föreningen har god ekonomi med låg belåningsgrad och 10 st hyresrätter och delvis oinredda råvindar kvar vilket utgör ett väldigt stort dolt kapital. Föreningen kan även stoltsera med en vackert belägen innergård som sommartid erbjuder både sittgrupper och grillmöjligheter.

Lägenheten är belägen på lugna och trevliga Åsögatan i SOFO där Söders rika utbud av restauranger, butiker, caféer och fina promenadstråk finns utanför porten. Här har ni ett perfekt utgångsläge med ca 10 minuters promenad till Nytorget, Medborgarplatsen, Vita Bergsparken och Slussen. Ca 200 meter från lägenheten ligger Coop på Bondegatan och både buss 2 och 66 stannar i direkt närhet till fastigheten. Den nya tunnelbanestationen Sofia kommer byggas vid Stigbergsparken, ca 2 minuter promenadavstånd från Åsögatan 189.

 

Historia kring fastigheten

Kvarteret Fyrtornet, beläget på östra Södermalm, är ett av de tidiga bostadsområdena som uppfördes under 1900-talets första decennium för att ge arbetsklassen ett hem. Bestående av fem hus, huvudsakligen bestående av enrummare med kök, blev området en symbol för stadens engagemang för att förbättra bostadssituationen för dess mindre välbärgade invånare. Fyrtornet 1 på Åsögatan 187, färdigställt 1911, är ett av dessa hus och bär på en rik historia.

Arkitekturen, skapad av Gustav Améen, känd för sin design av många kända byggnader i Stockholm, inklusive Hazeliusporten vid Skansen och hans arbete med Nordiska museet och restaureringen av Drottningholms slott, är en blandning av robusthet och elegans. Det visar på stadens noggranna planering och omsorg för dess invånare även i detta byggande.

Husets fasader bär fortfarande på många vackra detaljer från dess ursprungliga utseende. Övergången mellan grov och slät ljusgul puts pryds av utsökta dekorationer, medan den charmiga gaveln och de ursprungliga trä- och glasportarna med överljus lägger till karaktär och historia till byggnaden.

Kvarteret Fyrtornet har blivit grönmärkt i Stockholms stads bebyggelsehistoriska klassificering, vilket indikerar dess exceptionella värde ur historisk, kulturhistorisk, konstnärlig och miljömässig synvinkel. Det är ett levande bevis på stadens förflutna och ett viktigt kulturarv som fortfarande står starkt och bevarar sin karaktär mitt i stadens förändringar.