BOSTHLM Fastighetsmäklare

BOSTHLM Fastighetsmäklare

BOSTHLM Fastighetsmäklare

Södermalm

Lundagatan 38B

  • 2 rum och kök
  • 40.5 kvm
Värdera din bostad

Beskrivning

Välkommen till Lundagatan 38B och ett av Söders bästa lägen! Här bor ni i en välbevarad fastighet från 1930 i välskött förening med låga avgifter. Välplanerad hörnlägenhet som upplevs större än sina 40,5 kvm och med ca 2,70 m i takhöjd vilket skapar en otrolig rymd i hela lägenheten tillsammans med fina siktlinjer och ljus. Lägenheten ligger i ett västerläge vilket ger fin eftermiddag och kvällssol. Både kök och badrum är i fint skick till ett inflyttningsklart drömboende med välbevarad charm där klassiskt möter modernt på absolut bästa sätt - välkommen in!

Väl inne i lägenheten möts ni av ett hem som utmärker sig med fina, välbevarade originaldetaljer såsom trägolv, skafferi och öppen planlösning mellan kök och vardagsrum. Här strålar ljuset hela dagen från stora fönsterpartier i två väderstreck över stora luftiga ytor. Det öppna och ljusa hörnläget inramas vackert av grönskan utanför åt samtliga håll samtidigt får ni en privat känsla då lägenheten ligger högt upp för att vara en halv trappa.

Social och öppen sällskapsdel i vardagsrummet som inrymmer både stor soffgrupp och matplats för större sällskap om man önskar. Köket har nya vitvaror från 2022 och 202. Sovrummet är väl tilltaget och inrymmer gott om förvaring och dubbelsäng och spjälsäng utan problem. Gott om förvaring i platsbyggd garderobslösning. Här finns en välkomnande hall med med plats för avhängning och förvaringsmöbel. Badrummet i anslutning är kaklat i vitt och har en bra disponering med plats för badkar och förvaringsskåp. Utrustning består av wc, tvättställ, spegelskåp och handdukstork. Till lägenheten hör även ett förråd och alldeles utanför lägenheten nås en trevlig gemensam vädringsbalkong.

Bo i en av Söders mest stabila föreningar med samtliga stora renoveringar utförda och en väldigt god ekonomi med låga avgifter tack vare de 22 hyreslokaler som hyrs ut och inbringar intäkter om ca 2 Mkr årligen tillsammans med en extremt låg belåningsgrad om endast 1 770 kr / kvm. Föreningen är både trivsam och välskött med flera attraktiva attribut såsom gröna innergårdar samt en nybyggd terrass som kan erbjuda skön vila, fika, grillning och umgänge. Som medlem har du även tillgång till 8 moderna tvättstugor, 4 övernattningslägenheter, stora förråd och hobby- och musikrum.

Här bor man lugnt och avskilt men samtidigt centralt och naturnära, ett stenkast från Skinnarviksbergets magnifika utsikt och Hornstulls attraktiva puls. Belägen i trivsamma kvarter runt Zinkensdamm med direkt närhet till t-bana ca 400 m från lägenheten, det finns även bra bussförbindelser direkt utanför porten och all tänkbar service i närområdet vid Mariatorget och Hornstull med bra utbud av restauranger, kommunikationer och service runt hörnet. 

Lundagatan och Skinnarviksberget är en riktig oas på söder, här är det nära till naturen och samtidigt nära pulsen i Hornstull och på Mariatorget. HSB Marmorns vackra bostadshus ligger pampigt strax ovan Lundagatan med sina trevliga grönskande innergårdar. Adressen är en av Södermalms mest attraktiva, och det kanske inte är så konstigt med tanke på dess avskildhet och magnifika utsikt över Riddarfjärden och centrala Stockholm. Varmt välkommen på visning!

Föreningsinfo

Upplåtelseform och byggnad

Lägenhet - Bostadsrätt. 2 rum och kök varav 1 sovrum. Våningsplan 0,5 av 5, hiss finns. Lägenhetsnummer 0502. Föreningen HSB Brf Marmorn.

Byggnadssätt

Ventilation: Självdrag. Fönster: 2-glas.

Uppvärmning

Fjärrvärme.

Ekonomi

Månadsavgift 1 979 kr (Värme, VA, kabel-TV (grundutbud Tele2) ingår). Andel i föreningen är 0.1714 %.

Driftskostnad

Totalt 625 kr/mån (7 500 kr/år) varav El 250 kr/mån, Försäkring 150 kr/mån, Gas 225 kr/mån. Antal personer: 3. Driftkostnaderna för el, gas och hemförsäkring är uppskattade.

Lägenhetens nettoskuldsättning

40 445 kr Enligt årsredovisning 2022-23

Överlåtelseavgift

2 006 kr. Betalas av säljaren.

Pantsättningsavgift

860 kr.

Förening
HSB:s Brf Marmorn i Stockholm är en äkta bostadsrättsförening som består av 539 lägenheter varav samtliga upplåts med bostadsrätt. I föreningen finns också 22 lokaler med hyresrätt vilket genererar goda intäkter till föreningen. Föreningen äger marken och är en äkta förening. Föreningen har en god och stabil ekonomi som kan läsas här nedan.

HSB:s Brf Marmorn är en av Stockholms största och äldsta bostadsrättsföreningar, föreningens fastigheter är belägna på Lundagatan 36-44, högst upp på Skinnarviksberget. Husen byggdes av HSB och föreningen bildades 1930 och byggdes som 1:or och 2:or och har så förblivit. Arkitekt var Sven Wallander och husen uppfördes i den funkisstil som då präglade boendemiljöerna. Marmorn är i Stockholms stads kulturhistoriska klassificeringskarta blåmärkt, vilket betyder att fastigheten har ett högt kulturhistoriskt värde.

Ekonomi
Föreningen har en extremt stabil, solid och välmående ekonomi med stora hyresintäkter från hyreslokalerna om ca 2 Mkr årligen. Låg belåningsgrad om endast 1 770 kr / kvm. Enligt fastslagen budget för 2023 finns inga planerade avgiftsförändringar. Föreningen gick år 2022 ca 3,8 mil i + enligt kassaflöde.

Nyckeltal för 22/23
- Lån/kvm bostäder 1770 kr
- Kassa och bank 14 000 000 kr
- Långfristiga skulder 37 951 216kr

Gemensamma utrymmen
I föreningen finns 8 moderna tvättstugor, varav två kan spontanbokas och en har grovtvättmaskin för mattor och tyngre textiler. Det finns också tre cykelrum, fyra bokningsbara övernattningslägenheter, två musikrum, ett hobbyrum, grovsoprum samt sopsorteringsrum att tillgå för medlemmarna. Välskötta, gröna innergårdar samt en nybyggd terrass som kan erbjuda skön vila, fika, grillning och umgänge. Till lägenheten hör även ett förråd.

Genomförda renoveringar
2023 Byte fönster 42
2023 Fasadrenovering 42
2023 Radonmätning
2021-2022 Byte fönster 36A-B
2021-2022 Fasadlagning 44 C-D
2021 Byte av fönster 44C-D
2020-2021 Asfaltering 36-44
2020 Fasadrenovering och fönsterrenovering 42 (vån 5)
2020 Takrenovering 36F, 42B
2020 Renovering tvättstuga 44B
2019 Renovering fönster 44C-D
2019 Bytre fönster 44A-C
2019 Fasadlagning/färgning 44A-C
2019 Takrenovering 36A-B
2018 Takrenovering (44A-D). Omläggning av trappa (36A). Betongplatta MC-parkering
2016-2017 Uppsnyggning och reparation av trapphus. Förbättra belysningen på gårdarna. Hissrenovering
2016 Delvis fönsterbyte, fasadrenovering, och målning av tak. (38). Renovering av portar och fönster och dörrpartier i lokaler ut mot Lundagatan. Målning av tak (port 36 A-F och 44 A-D). Byte av vvs-stamventiler. Lagning av fasadmygar. Byte av värmepump. Uppsnyggning och reparation av 4st trapphus (40A+B och 44A+B). Förbättra belysningen på gårdarna. Renovering av trapphusens portar samt fönster och dörrpartier i lokaler ut mot Lundagatan. Nedknackning och lagning av putsskador på väggar (alla byggnader)
2015 renovering av mur-/sockelfasad mot Lundagatan, ombyggnation av tvättstugan i 38B, kompletterande utvändig belysning i portarna samt byte av VVS-ventiler. Upprustning och reparation av 4 st trapphus, förbättring av belysning på gårdarna
2009 Bergvärmeinstallation och bredband indraget
1990-talet utförde föreningen övriga stora renoveringar såsom byte av badrumsstammar, el-stigare samt renovering av hissar och balkonger
1970-talet stambyte av köksstammar

Planerade renoveringar
Föreningen kommer att göra en fönster- och fasadrenovering på Lundagatan 44 A-C (gårdssidan) under våren.

Bredband / Kabel-TV
Fastigheten är ansluten till kabel-TV via Tele2 där basutbudet ingår i avgiften samt Tele2 Play. Föreningen har installerat bredband (LAN) i samtliga lägenheter. Föreningen har gemensamt förhandlade avtal för 69kr/mån för 250 Mbit/s och 89 kr/mån för 1000 Mbit/s. Varje medlem tecknar själv abonnemang hos Tele2.

Parkering
Föreningen innehar även 35 parkeringsplatser och 12 mc-platser för uthyrning till vilka det fn är kö. Boendeparkering råder i området, läs mer på www.stockholm.se/parkering.

Bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning
40445 kr (Avser bostadsrättens indirekta andel i föreningens nettoskuldsättning.)

Områdesbeskrivning

Lägenheten är belägen på populära Lundagatan med närhet till affärer och butiker längs hela Hornsgatan. Här råder lugnet trots det mycket centrala läget så bor ni på enkelriktad gata som ligger uppe på höjden och störs ytterst lite av trafik och stadsbullret. Ett mycket centralt läge på Södermalm med goda kommunikationer och promenadavstånd till både Mariatorget och Hornstull. Gott om grönska och rekreation hittar ni vid Skinnarviksparken med ett trevligt pop-up café under hela året, Högalidsparken och Tantolunden och det är även enkelt att ta sig till Långholmen och Reimersholme för bad och motionsrundor.

Restaurangutbudet i området bjuder hela tiden på nya upplevelser inom gångavstånd och populära bageriet Svedjan i närheten öppnar kl 07 på morgonen. Närmaste tunnelbana ligger endast ett par hundra meter bort vid Zinkensdamm. Närheten till Skinnarviksberget skapar fin naturnära känsla, och att ta en picknick i Skinnarviksparken med solnedgången och hela Stockholm som utsikt, saknar motstycke. Här har man även nära till promenadstråken kring Monteliusvägen och de kulturmärkta kvarteren uppe på Mariaberget med Ivar Los park som har en underbar utsikt över staden.