BOSTHLM Fastighetsmäklare

BOSTHLM Fastighetsmäklare

BOSTHLM Fastighetsmäklare

Årsta

Siljansvägen 45, 2 trappor

  • 2 rum och kök
  • 52 kvm
Värdera din bostad

Beskrivning

Charmig, insynsskyddad och välplanerad tvåa med stor balkong i skönt söderläge!
Optimal tvåa belägen på två trappor upp i huset med utsikt mot lummig och rogivande innergård. Lägenheten erbjuder kök i tidtypisk stil med matplats, ett generöst sovrum och ljust vardagsrum i skönt gavelläge med stora fönsterpartier. Fräscht, stambytt badrum med badkar, badrumsskåp, wc och ljusinsläpp från fönster.

Entré med goda avställningsytor och plats att hänga ytterkläder. Här erbjuds vackra tapetserade väggar och parkettgolv. Lägenheten har ett fräscht retrokök med gott om förvaring i bänk- och överskåp och ett svart vitrutigt golv som förstärker den tidstypiska känslan. Maskinellt utrustat med kyl/frys, diskmaskin, städskåp och häll med tillhörande ugn och fläkt. Ljust och lättmöblerat vardagsrum med vackra ytskikt och välbevarat parkettgolv i original. Här går det enkelt att möblera efter drömmar och behov. Från rummet nås lägenhetens rymliga balkong belägen i söderläge mot lummig innergård. Balkongen har en användbar markis och plats för möbler och odlingar. Lägenheten har ett ordentligt och insynsskyddat sovrum med plats för dubbelsäng och övrigt möblemang.  Mycket goda fövaringsmöjligheter i klädkammare och linneskåp. Fräscht, stambytt och renoverat badrum i neutral stil. Här finns wc, badkar, förvaring och handfat.

Lägenheten har ett gynnsamt läge i området med närhet till bland annat Årsta torg, Årstaviken och Årstaberg. 

- Charmig Årstapärla
- Gavelläge
- Högt upp i huset
- Insynsskyddad
- Två källarförråd
- Balkong i klockrent söderläge
- Bevarat original
- Förening med god ekonomi
- Låg belåningsgrad
- Bastu i föreningen
- Hobbyrum och föreningslokaler


Allmänt om Årsta
Nästan hela Årsta ligger utmed den södra sidan av Årstaviken precis söder om Södermalm. Området är mycket eftertraktat tack vare sin närhet till innerstan men också för sitt natursköna läge. Här finns stora grönområden som Årstaskogen, som i norr gränsar till Årstaviken, och Årstafältet men även flera mindre parker och promenadstigar som t ex Storängsparken. Inom en kort cykeltur på 10 min ligger närmsta grannen Södermalm som bjuder på shopping och restauranger som tillfredsställer den mest kräsne gourmanden.

Föreningsinfo

Upplåtelseform och byggnad

Lägenhet - Bostadsrätt. 2 rum och kök varav 1 sovrum. Våningsplan 2, hiss finns ej. Lägenhetsnummer 182. Föreningen Brf Grängen, Årsta.

Ekonomi

Månadsavgift 4 131 kr (vatten, vatten, bredband, kabel-TV (grundutbud) ingår). Andel i föreningen är 0.37081 %.

Driftskostnad

Totalt 600 kr/mån (7 200 kr/år) varav El 400 kr/mån, Försäkring 200 kr/mån. Observera att driftskostnaden endast är en uppskattning och kan komma att variera beroende på antal i hushållet och förbrukning.

Lägenhetens nettoskuldsättning

139 328 kr

Byggnadsår
1947-1948

Uppvärmning
Fjärrvärme

Föreningen
Föreningen bildades i mitten på 40-talet. Husen byggdes 1947-48. Det finns 242 st lägenheter i föreningen (4 tillkom i samband med ombyggnaden 2020.) Det finns även ett antal lokaler som hyrs ut till medlemmar. Fastighetsbeteckningarna på husen är Rossvalen 2, Amungen 2, Korslången 2 och Grängen 3, med boende på Siljansvägen, Åmänningevägen och Årstavägen.

Föreningen kräver att köparna är HSB-medlemmar, det är köparens/ köparnas ansvar att ansöka om detta.

Tomträtt
Tomträtten gäller till och med 2027.

Avgiftsförändringar
Föreningen höjde avgiften den 1 januari 2024 med 5%. Detta pga ökade kostnader (vatten, värme, sophämtning, räntehöjningar, etc.). Uppgifter från styrelsen 2024-06-03

Utförda renoveringar
1984–1985 Omfattande ombyggnad med bland annat byte av samtliga avloppsstammar, varm- och kallvattenledningar samt elkablar.
2004–2005 Renovering av fasader då även trapphus målades om och fönsterbleck målades.
2014 Byte av balkongplåtar på hälften av balkongerna.
2015 Renovering av tappvarmvatten- och värmesystem, byte av stamventiler i källare samt ballofixer och termostater i lägenheter.
2016 Renovering av 17 balkonger på Årstavägen 93 – 101.
2018 Renovering av lekplatsen på innergården av Siljansvägen 47-55 samt dränering av halva fastigheten för Siljansvägen 47-53
2019 Lokalkonvertering till bostadsrätter
2019 – 2021 fönsterbyte i hela föreningen
2019–2020 ombyggnationer, totalrenovering av två stora lokaler som blev fyra nya lägenheter.
2020 Dränering av tre huskroppar, ÅmÄnningevägen 18–20; Siljansvägen 43–45 samt Siljansvaägen 55–57.
2021 Fasadtvätt genomfördes på de hus som hade tillväxt av grönalger mm.
2021 De flesta socklar lagades, putsades och målades.
2021 Avloppsstammar helt utbytta i 2 huskroppar och delvis på några andra ställen.
2021-2022 Relinat markrör som hör till en av våra tvättstugor, bastu och en föreningslokal. Fortsatt att renovera fasaden vid våra portar.
2023 Spolning av avloppsstammar.

Dränering
Vi ser över möjligheten när vi kan fortsätta med dränering av våra hus.

Byte av källardörrar
Vi har fortfarande 14 källardörrar av trä där vissa även är från byggåren under 40-talet. Vi kommer att under de närmaste åren byta ut dessa till ståldörrar för starkare inbrottssäkring.

Avloppsstammar i källare
Vi kommer att fortlöpande vid behov byta ut stammarna i källargångar och då göra ett helhetsomtag som innebär att vi byter hela rördragningen i fastigheten i stället för att enbart laga en viss del.

Gemensamhetsutrymmen
Föreningen har två tvättstugor. Den stora ligger under Coop och den lilla ligger på Siljansvägen 54. Utöver detta finns bastu, hobbyrum, en övernattningslägenhet samt både en stor och en liten föreningslokal. Soprum för hushållssopor, innergård, vädringsbalkonger, cykelrum med direktingång från gatan.

Förråd
Till lägenheten hör två förråd.

TV- och internetanslutning
Kabel-tv levereras av ComHem, där ett basutbud ingår i avgiften. Fiber är indraget i alla lägenheter och levereras av Bredbandsbolaget. 100 Mbit ingår i månadsavgiften.

Parkering
Det finns 85 st parkeringsplatser i föreningen både med och utan el. Hanteringen av kölista till parkeringsplatser hanteras av Storholmen förvaltning. I dagsläget är alla parkeringsplatser uthyrda. Boendeparkering på närliggande gator för 500 kr/mån. Boendeparkeringstillstånd erhålles genom Gatu- och Fastighetskontoret, http://www.stockholm.se/TrafikStadsplanering/Parkering/Boendeparkering/.

Ägande
Föreningen godkänner delat ägande med 10 % som lägsta ägarandel. Juridisk person godkänns ej.

Överlåtelseavgift
Överlåtelseavgift utgår med 2,5 % av prisbasbeloppet och betalas av köparen. Detta gäller oavsett i vilken form överlåtelsen skedde.

Pantsättning
Vid pantsättning av lägenheten utgår en pantsättningsavgift om 1 % av prisbasbeloppet och betalas av pantsättaren. Att bostadsrätten är pantsatt betyder att nuvarande ägare har bolån med lägenheten som säkerhet. I samband med tillträdet löses samtliga lån så att du som köpare kan pantsätta bostadsrätten på nytt för eventuella egna bolån. Inga lån finns att överta.

 

 

Områdesbeskrivning

Allmänt om Årsta
Nästan hela Årsta ligger utmed den södra sidan av Årstaviken precis söder om Södermalm. Området är mycket eftertraktat tack vare sin närhet till innerstan men också för sitt natursköna läge. Här finns stora grönområden som Årstaskogen, som i norr gränsar till Årstaviken, och Årstafältet men även flera mindre parker och promenadstigar som t ex Storängsparken. Inom en kort cykeltur på 10 min ligger närmsta grannen Södermalm som bjuder på shopping och restauranger som tillfredsställer den mest kräsne gourmanden.  

Årsta Centrum – Ett område med väletablerad småstadskänsla
På Årsta torg, som utgör centrum i området, finns ett stort utbud av service, livsmedelsaffärer, butiker, caféer och restauranger som erbjuder mat från världens alla hörn. Bland de mer kända restaurangerna kan nämnas Två små svin och Palmyra men här finns allt ifrån sushi, thai, nepalesisk, grekisk, kinesisk eller indisk mat.  

Årsta skog– En lummig fristad
Årsta skog är ett skogsområde i södra Stockholm som ligger i stadsdelarna Årsta och Liljeholmen. I östra delen av skogen ligger Skanskvarns koloniträdgårdsförening och Dianelunds koloniträdgårdsförening som båda anlades 1917. Det finns många vackra promenadvägar genom Årsta skog varav en genomgående som slingrar sig längst med Årstaviken. Delar av vägen är asfalterad och under 2008 fick även delar av vägen belysning. Här finns även två utegym med träningsredskap. Genom Årstaskogens bäckravin rinner Valla å som har sitt utlopp i Årstaviken.  

En stadsdel på frammarsch
Runtom Årsta händer det mycket. Årstafältet transformeras till en ny stadsdel med blandad bebyggelse i parkmiljö, och österut skapas den nya Söderstaden som ska knyta samman Södermalm med söder om söder. Observera att förtätning pågår i området. Kontakta Stockholms stad eller ansvarig fastighetsmäklare för mer information.  

Utmärkta kommunikationer
Mycket goda kommunikationsmöjligheter med gångavstånd till Gullmarsplan och Linde, tvärbana (hållplats Valla torg/Linde), flertalet bussar och pendeltåg (Årstaberg station). Närmaste tunnelbanestationer är Gullmarsplan (grön linje) eller Liljeholmen (röd linje) som nås på endast några minuter med tvärbanan.  

Skolor och barnomsorg