BOSTHLM Fastighetsmäklare

BOSTHLM Fastighetsmäklare

BOSTHLM Fastighetsmäklare

Enskede - Enskededalen

Gamla Tyresövägen 351 C

  • 3 rum och kök
  • 74 kvm
  • 7.195.000 kr /BUD
Värdera din bostad

Beskrivning

Det här är trolleri och magi på riktigt. Det många stora fönstren måste man ju bara älska. Begreppet "bada i ljus" kan låta som en klyscha, men här stämmer det faktiskt. Ta ett steg in så fattar du vad jag menar. Öppen planlösning, inte bara mot kök, matsal och vardagsrum. Här har du öppet även ut mot den drömmiga takterrassen. Grym vardagslyx som smittar av sig både en grå dag i oktober och en krispig majmorgon. Men seriöst, hur snyggt är det inte?! Vi får se vad du tycker!

Redan när man kliver in i hallen är känslan tydlig. Det här är ett varmt, genomtänkt och mysigt hem. Hallen inrymmer platsbyggda garderober där det finns gott om förvaring för dina ytterkläder vilket innebär att inga synliga kläder behöver hänga framme! Blöta stövlar och en lerig overall? Klafsa in vet jag, på golvet ligger klinker som bara är att torka av.

När du gått förbi hallen kommer du in i det generösa allrummet med stora fönster som låter solens strålar måla väggarna i varma färger, från tidig morgon till sen kväll. En tidlös ekparkett binder ihop rummets olika rumsligheter; vardagsrum, matplats och kök. Det är helt enkelt svårt att säga var vardagsrummet slutar och vart köket och matplatsen tar vid. Och varför skulle man egentligen vilja det? Det är ett underbart rum som får smilgroparna att djupna ännu mer. Hur man än väljer att möblera kommer det garanterat att bli det rum där alla är mest hela tiden!

Här är du redo för det mesta som kan hända runt matbordet i en familj, livets upp- och nedsidor som ni möter tillsammans. Den milsvida utsikten blir det stora blickfånget, där horisonten tecknas av trädtopparnas grönska. Stora fönster i flera väderstreck, plus en glasad dörr ut mot takterrassen.

Från köket tar man sig ut till den självklara ”lounge-delen”, som sedan övergår till en grönskande passage med platsbyggda odlingsmöjligheter och ett ytsmart växthus. Terrassens funktion och möjligheter nyttjas verkligen till max! Det doftar ljuvligt från kryddträdgården, här odlas tomater och gurkor för fullt. När du passerat odlingarna kommer du till terrassens största del. Här kan det dukas upp till fest för många och tillsammans kan ni njuta i timmar, till långt efter att solen har gått ner. Platsen ramas in av ett elegant utekök som säljarna låtit bygga. Ett kök är inte bara för den matintresserade, nej det är också en perfekt plats där du kan jobba med både växter och blommor. Helt klart det bästa sättet att slippa vatten och jordspill inomhus:)

Att det är ett trevligt kök med bra ytor och förvaring, är inte svårt att se redan på bilderna. Så, bjud in och duka upp – på köksön eller vid matbordet. Ingen gäst kommer bli besviken. Det här blir något att se fram emot! Gäster kan dessutom slappa i soffan medan du förbereder maten.

Det stora sovrummet är föredömligt rymligt. Det är ingen slump att hemmets master bedroom ligger just här, längst in i lägenheten med en egen integritet. Ställ fönstret på glänt en stund innan sängdags så sover du skönt och friskt hela natten.

Det andra sovrummet är perfekt för barn som vill ha bra lekyta och föräldrar som gärna inte trampar på leksaker överallt (om ni nu kan få dem att hålla sig där). Förutom en säng så finns det också plats för ett skrivbord eller kanske en liten kikare vid fönstret, om nu det intresset finns.

Badrummet är helkaklat och inrett med badkar, wc samt handfat. Tvättmaskin och torktumlare med arbetsbänk och förvaring ovan - Allt finns på plats för att skänka bekvämlighet. Hur lyxigt!

Föreningsinfo

Upplåtelseform och byggnad

Lägenhet - Bostadsrätt. 3 rum och kök varav 2 sovrum. Lägenhetsnummer 31302. Föreningen BRF Ametisten.

Ekonomi

Pris 7.195.000 kr /BUD. Månadsavgift 4 213 kr. Andel i föreningen är 2.46174 %.

Driftskostnad

Totalt 329 kr/mån (3 951 kr/år) varav Övrigt 329 kr/mån. Antal personer: 3. På månads-avin för medlemsavgiften finns det också med en schablon för värme, vatten och varmvatten på ca 329:-/mån ex moms. Denna schablon är kostnaden för den förväntade förbrukning av värme, vatten och varmvatten. En gång per år görs en avräkning för att korrigera kostnaden för den faktiska förbrukningen.

Överlåtelseavgift

Betalas av köparen.

Föreningen
Fastigheten bebyggdes 2012 och består av 4 flerbostadshus. Föreningen har 44 bostadsrätter om totalt 3 006 kvm. Byggnadernas totalyta år 3515 kvm. Föreningen följer en underhållsplan som upprättades 2018 och sträcker sig fram till 2038. 

Kommande renoveringar
Planerade åtgärder i dagsläget är OVK, stamspolning samt filterbyte som samtliga genomförs under hösten 2024. /Avstämt med styrelsen 2024.09.16.

Kommande avgiftsförändringar
Inga tagna beslut om avgiftshöjningar i dagsläget. Under 2023 tog vi ett lån på 1,3 miljoner för att betala för de solcellsanläggningar som nu ligger på våra fyra tak och producerar runt 40 000 kWh el. /Avstämt med styrelsen 2024.09.16.


Utförda renoveringar
2023 - Installation av solceller på samtliga tak.
2022- Målning av fönster - Slipa och måla.
2021- Bytt entrémattor - Bytt samtliga entrémattor. Pumpar - Bytt och Renoverat samtliga vattenpumpar.
2020- Installation av 10 elbilsladdare - 10 laddningsstationer med mätningsinfrastruktur uppsatt i garaget Filterbyte - Byte av filter i lägenheter och i central. Målning av entrédörrar - Samtliga entrédörrar lackade. Trädgårdsinvestering - Nya blommor, nya stenar och marktäckare.
2019- Byte av samtliga konventionella lysrör till LED - Samtliga konventionella lysrör utbytta till energieffektiva LED-lysrör installerade i fastighetens trapphus, garage, förråd och tekniska utrymmen. Stamspolning - Stamspolning i samtliga lägenheter och våtutrymmen.
2018- Garagestädning OVK - Godkänd OVK. Rensning av ventilationskanaler - Rensning av samtliga ventilationskanaler i lägenheter och gemensamma utrymmen. Fjärrkontrollslösning till garaget - Garageentré via fjärrkontroll istället för nyckel.
2017- Fönster - Slipa och måla. Filterbyte - Tilluftsfilter i lägenheterna ska bytas varje år Entrédörrar - Slipa och lacka.

Renoveringar i bostaden:
År: 2022
Åtgärd:
- Ytterbåge på balkongdörr utbytt.
- Samtliga öppningsbara fönster och ytterdörrar laserade.
- Platsbyggt utekök

År : 2021

Åtgärd:
-Platsbyggd bokhylla i inre hall
- Nytt badkar och duschblandare i toalett
- Klinkergolv inlagt i hall samt platsbyggd garderobsförvaring
 
År 2020:
Åtgärd:
-Växthus och odlingslåda på takterrass
 
År 2019:
Åtgärd:
- Målning av ytskikt i samtliga boningsrum
- El har delvis dragits om för att passa nuvarande planlösning (vardagsrum), tryckdimmer ovan matplats
- Väggliv mellan hall och vardagsrum förlängt för att skapa bättre möjlighet till garderobsutrymme

Tv och bredband
Telia är leverantör av tv/bredband.

Gemensamhetsutrymmen
Lägenhetsförråd, cykelförråd samt barnvagnsrum, trappstädning utförs av städfirma

Ekonomi
-Telia digital-TV basutbud, Telia bredband 100/100Mbs, bostadsrättstillägg och förråd ingår i avgiften.
Månadsavgiften är uppdelad i en avgift och en schablon för Värme, Varm/Kall-Vatten. Det sker sedan en avräkning varje år gällande varm/kallvatten baserat på den verkliga förbrukningen. (Beräkningsexempel finns på föreningens hemsida).

Parkering
20 markparkeringar. För närvarande finns det lediga parkeringsplatser. 350:-/mån  20 garageplatser, varav 10 platser med laddstation. Inga lediga platser, separat kö. 1150:-/mån, Laddningsstolpe: 1350:-  Boendeparkering i området, 500:-/mån.  

Läs mer på: parkering.stockholm/boendeparkering/

Mark
Tomträttsavtalet sträcker sig fram till och med 2030. Efter det omförhandlas avtalet och det troligaste är väl att kostnaden stiger. Vårt nuvarande avtal är på tio år så vi förväntar oss ingen chockhöjning, men det är utanför våra parametrar att kontrollera. /Avstämt med styrelsen 2024.09.16.

Ägande
Delat ägande godkänns 

Pantsättningar
Bostadsrätten är pantsatt.
Att bostadsrätten är pantsatt betyder att nuvarande ägare har bolån med lägenheten som säkerhet. I samband med tillträdet löses samtliga lån så att du som köpare kan pantsätta bostadsrätten på nytt för eventuella egna bolån. Inga lån finns att överta.

Övrigt
På månads-avin för medlemsavgiften finns det också med en schablon för, vatten på ca xxx/mån ex moms. Denna schablon är kostnaden för den förväntade förbrukning av vatten och en gång per år görs en avräkning för att korrigera kostnaden för den faktiska förbrukningen

Föreningens kontaktuppgifter
https://www.brfametisten.se/

Områdesbeskrivning

Gamla Enskede
Välkommen till världens bästa stadsdel!
Visste du att Gamla Enskede är Sveriges första trädgårdsstad? Så är det faktiskt. Gamla Enskede med sin stadsplan fick internationell uppmärksamhet och bildade modell för den fortsatta småhusexpansionen i Stockholm. Förebilden var engelska och tyska trädgårdsstäder. Gamla Enskede är i likhet med Gamla stan en välbevarad stadsdel som fortfarande är sig lik efter drygt hundra år. Området är utpekat av Länsstyrelsen i Stockholm som riksintresse, med många kulturhistoriskt skyddsmärkta byggnader, som i kombination med byggnadsvårdsintresserade fastighetsägare har gjort att stadsdelen fått behålla sin karaktär till stor del. Tack vare tomternas storlek i Gamla Enskede saknas det utrymme för nybyggnad och förtätning uteblir.Stadsdelens unika historia och mångsidighet gör att en mångfald av personligheter känner sig hemma här. Nu samsas barnfamiljer med trendmedvetna, karriärister med kulturpersonligheter och vi vanliga dödliga. Detta ger en lagom blandning av livlighet och lugn som gör att livet är lite extra njutbart i Gamla Enskede. Några av de populära förskolorna som finns i området är Hasselgårdens förskola, Sockenstugan, Förskolan Svampen och Pysslingförskolan Gläntan vid Enskede Gård.

Historia
År 1904 köpte Stockholms stad egendomen Enskede gård av släkten Odelberg, ytan var 607 hektar och köpeskillingen var 33 öre per kvadratmeter. Gamla Enskede planlades redan år 1907 av Per Olof Hallman, förebilden var engelska och tyska trädgårdsstäder, den var svagt hjärtformad och anpassad till terrängen.År 1909 drogs spårvägen, ”Enskedebanan” vidare från Skanstull till Kyrkogårdsvägen (nu Stora Gungans väg). Från 1930 blev även spårvagnarna på Örbybanan ett alternativ. En resa från Stora Gungans väg till Slussen tog cirka 25 minuter. År 1950 lades Spårvagnstrafiken ned och ersattes av tunnelbana. Idag finns tunnelbanestationerna Sandsborg och Skogskyrkogården i stadsdelen. Det tar ca 6-7 minuter att promenera bort till Skogskyrkogårdens tunnelbanestation som tar dig vidare till T-centralen på 16 minuter.Redan i stadsplanen år 1907 reserverade man ytor för parker och offentlga byggnader så som kapell och bibliotek. Enskede kyrka byggdes och invigdes år 1915 efter ritningar av den välomtalade arkitekten Carl Bergsten. Kyrkbyggnaden är synligt placerat mitt inne i Gamla Enskedes villaområde och det låga kyrktornet med sin karaktäristiska tornspira i form av en tupp är ett känt landmärke. Den andra kyrkan i Gamla Enskede ligger där Stockholmsvägen korsar Triangelvägen och Krokvägen.Den etablerade skolarkitekten Georg A. Nilsson ritade Enskede Folkskola, som uppfördes mellan år 1915-1923. Skolan placerades centralt vid Stockholmsvägen-Handelsvägen och har idag ca 940 elever, fördelat på förskoleklasser ända upp till årskurs nio.Margaretaparken som förr kallades för "kärleksparken" gick man till om man ville lyssna på musik och kanske flörta lite. Parken består till större delen av gammal naturmark och är Enskedes största park. Namnet kommer efter den engelska hertiginnan Margareta av Connaught. Områdets ungdomar brukar anordna de årliga Enskedespelen i parken, även Stockholms Parkteater gästspelar här.I Gamla Enskede hittar man också världsarvet Skogskyrkogården med sina oerhört vackra miljöer som lämpar det sig bra för härliga promenader. Idag räknas Skogskyrkogården till en av den moderna arkitekturens viktigaste skapelser, uppritad av Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz. Är man nyfiken på detta mästerverk kan man gå på visningar under sommaren för att lära sig mer.