BOSTHLM Fastighetsmäklare

BOSTHLM Fastighetsmäklare

BOSTHLM Fastighetsmäklare

Gamla Enskede

Riskvägen 3

  • 6 rum och kök
  • 168 kvm
Värdera din bostad

Beskrivning

Huset har varit i familjens ägo sedan 1962, och det var troligtvis kärlek vid första ögonkastet. Ibland bara händer det, oavsett om du förväntar dig det eller inte. När du ser huset från gatan kommer du att förstå vad jag menar. Det känns som att resa 100 år tillbaka i tiden, en känsla som du kommer att uppskatta varje dag, resten av livet. Så oavsett var livets pusselbitar hamnar, kommer du att upptäcka att både den första och den sista biten hittar sin rätta plats i det här huset. Här finns gott om utrymme för hela familjen, vänner och allt däremellan. För barnfamiljen är såklart även återvändsgatan ett starkt argument för att flytta hit till Riskvägen 3.
Entréplanet är en magisk plats, dedikerad åt ett aktivt och socialt liv, med köket, loungedelen, vardagsrummet och blomsterrummet som en naturlig samlingspunkt för familj och vänner. En trappa upp finns tre generösa sovrum, ett allrum (med potential att bli ett fjärde sovrum) och ett badrum. Har du en tonåring i familjen eller vänner som vill sova över? Då är källarplanet guld värt, med ett extra sovrum med en egen ingång. På uteplatsen sitter man gärna och länge med solen som sällskap eftermiddag och kväll. Spela ett parti kubb mellan varven och kryp sen upp i soffan igen. Jag lovar, det kommer att bli svårt att gå in.

Så fort du kliver in genom dörren, behövs inget mer än ett vänligt "hej" för att hela familjen ska veta att du är hemma. Sedan är det bara att ta av sig skorna och komma in. Gästtoaletten i hallen underlättar morgonbestyren och ger gästerna en lättillgänglig och privat plats.

In till vänster sen finner vi köket, en plats där alla dina kulinariska drömmar kan förverkligas. Det är ljust och mysigt tack vare fönster i två olika väderstreck, vilket skapar en varm och välkomnande atmosfär som morgonsolen bidrar till att förstärka. Kanske det bästa med köket är hur det smidigt övergår i loungedelen och vardagsrummet. Den öppna sammanhållningen mellan rummen skapar en helt unik känsla av gemenskap och rymd. Och själva köksdelen förtjänar också en eloge. Vad tycker du, fint eller hur?

I loungedelen är det även väl förberett för volymer i bokform, med en diskret placerad platsbyggd bokhylla längs långsidan.

Den generösa matplatsen i blomsterrummet erbjuder gott om plats för många gäster att bekvämt sitta till bords. Och naturligtvis, det fantastiska ljuset som lyser upp hela rummet. Härifrån når du uteplatsen och tomten.

Ljuset i vardagsrummet är verkligen fantastiskt! Ljuset strömmar in och ger en härlig och luftig känsla. Den här typen av vardagsrum ger dig friheten att möblera på många olika sätt. Men framför allt känner jag bara en stark lust att sjunka ner i soffan och njuta av detta underbara lugn. Under sommartid är den öppna spisen kanske mer anonym, men vänta bara till hösten.

Spänningen stiger gradvis för varje trappsteg du tar upp, nu när du närmar dig övervåningen. Det större sovrummet är avskilt, så du behöver inte oroa dig för att bädda varje dag om du inte känner för det. Det finns gott om plats för en dubbelsäng och nattduksbord. Dessutom kan det enkelt delas av för att skapa ytterligare ett sovrum om så önskas. Idag finns det också plats för ett skrivbord, vilket ger flexibilitet och möjlighet till anpassning efter behov. Ett klädkammare finns också tillgängligt för extra förvaring. Att kunna ha balkongdörren öppen nattetid är en ovanlig njutning, speciellt i stadsmiljö. Men här är det inga problem eftersom trafiken är långt borta.

De andra två sovrummen kanske är mindre till ytan, men de kompenserar med sin mysfaktor. Här kan du maxa på med en större säng eller välja en något mindre för att få lite extra svängrum eller plats för en byrå eller kanske ett avlastningsbord. Dessutom kan "allrummet" med platsbyggd bokhylla enkelt göras om till ytterligare ett sovrum om behovet uppstår, vilket ger flexibilitet och möjligheter att anpassa rummets användning efter familjens behov.

Och sist men absolut inte minst, badrummet är underbart stort. Här kan du bara gå in och ställa dig i duschen och sträcka ut armarna hur mycket du vill.

Nu till källaren. Här finner du allt som en gammal källare ska ha, men även en del moderna tillägg. Sovrum/allrum, tvättstuga, matkällare och flera allmänna förvaringsutrymmen är några av de smått och gott du hittar här. Ett rymligt badrum välkomnar dig med både en snabb dusch och ett avkopplande badkar. Dessutom finns en bastu för extra avslappning. Toaletten är elegant placerad för diskretion och bekvämlighet. Bredvid bastun finns ett väl tilltaget förråd där du kan förvara vad du önskar.

Det mångsidiga rummet i källaren erbjuder många möjligheter. Det kan användas som sovrum, gästrum, lekrum för barnen, tv-rum eller för vad du önskar. Säljarna har använt rummet som lekrum under många år, vilket har varit väldigt uppskattat av både föräldrar och barn.

En underbar stor tomt  på 848 kvm i söderläge, vad sägs om det? Ja tack, säger jag i alla fall! Trädgården är en grön oas med en rik mångfald av växter och blommande buskar. En del av trädgården utgörs av en "woodland"-sektion, där naturen får frodas fritt med skuggälskande växter och träd. Tomten gränsar dessutom mot skogen, vilket ger ett helt insynsskyddat läge och en känsla av avskildhet. Det finns olika sittplatser runtom i trädgården, anpassade för olika tider på dagen och olika behov, från soliga platser till skuggiga hörn. Det är bara att gratulera. Helt klart mitt i prick på många sätt. Här finns allt du behöver för att skapa fina minnen och njuta av livet! 

Hoppsan vad fint det är här! Välkomna på visning och se själva!

Fastighetsinfo

Upplåtelseform och byggnad

Småhus - Friköpt. 6 rum och kök varav 4 - 6 sovrum.

Byggnadssätt

Vatten och avlopp: Kommunalt vatten året om/Kommunalt avlopp.

Driftskostnad

Totalt 1 875 kr/mån (22 500 kr/år) varav Vatten/Avlopp 250 kr/mån, Renhållning 208 kr/mån, Försäkring 1 417 kr/mån. Antal personer: 3. Driftkostnaderna är uppskattade och kan variera. Årsförbrukning 2022: 23.000 kWh. Fastighetsavgift tillkommer om 9 525kr/år.

SMÅHUSENHET, HELÅRSBOSTAD FÖR 1-2 FAMILJER (220).
Byggnad, totalt värde: 2 964 000 kr 
Mark, totalt värde: 5 000 000 kr.
Summavärde: 7 964 000 kr

Taxeringsår: 2021
Byggår: 1928
Värdeår: 1929

Fastighetsrättsliga förhållanden
Självständig, friköpt

Fastighetsbeteckning
RISKAN 2

Tomt
848 m², trädgårdstomt.

Fullvärdesförsäkrad
Ja

Area enligt mätbevis, SS 21054:2020
(BOA) 168 m2 boarea, övre: 71 m2, entré: 85 m2, del av nedre: 12 m2.
(BIA) 70 m2 biarea, del av nedre plan.
(BIA) 20 m2 biarea, del av vindsförråd.
(BIA) 14 m2 biarea, fristående bod.

Area enligt fastighetsutdrag
Boarea (BOA) 163 kvm.
Biarea (BIA) 89 kvm.

Fakta - Huvudbyggnad
Byggnad: 1 1/2 planshus med källare.
Grundläggning: Källare med betonggolv.
Grundmur: Okänd mursten.
Dränering: Isodränsystem.
Fasad: Puts.
Fönster: Tvåglas kopplade.
Stomme: Plank/trästomme.
Mellanbjälklag: Träkonstruktion.
Tak: Sadeltak, tegel.
Takavattning: Hängränna, stuprör av koppar.
Vind: Vind med träbjälklag.
Ventilation: Självdragsventilation, förstärkt i våtrum.
Uppvärmningssystem: Bergvärme.
Vatten och avlopp: Kommunalt vatten och avlopp.

Utförda renoveringar
Fönster och vindskivor utvändigt målade 2021
Gästtoalett 2021
Badrum 2021
Hela källaren 2019/2020:
Dränering och isolering
Vattenburen golvvärme i hela källaren.
Alla ytskick gjorda. Klinkers överallt.
Bergvärme pannan bytt hösten 2019.

Fiber indraget (Telia öppen fiber).

Parkering
Parkering för flera bilar på uppfarten.

Inteckningar/pantbrev
Totalt antal inteckningar: 5 st.
Total belopp: 5 246 000 kr.
Vid uttagande av nya pantbrev erläggs en avgift på 2% av pantbrevsbeloppet samt en administrationsavgift. Betalas av köparen.

Planbestämmelser
Tomtindelning: RISKAN T 1-18 1926-07-22
Senast ajourföring: 1988-06-27
0180-UTL196P443
Stadsplan: DEL AV ENSKEDE(SE ANM) 1928-11-24
Senast ajourföring: 1991-08-23
0180-380
0180 KGL.BREV6P383
Delområde som avser anmärkning genomförandetider: GENOMFÖRANDETIDEN HAR UTGÅTT
Delområde för andra anm.: PLANEN TIDIGARE FASTST. 1925-12-11 MED ANDRA BEST. SE KGL.BREV6P351 (SE KARTA*R9,11).

Kommunal avgift
Fastighetsavgiften är 0,75 procent av fastighetens taxeringsvärde för 2024, men aldrig mer än 9 525 kronor (takbeloppet) per bostadsbyggnad. Avgiften betalas av den som är registrerad ägare till fastigheten för hela året vid årets ingång. Detta kommer därför att regleras i likvidavräkningen på tillträdesdagen och köparen kommer då att erlägga ersättning till säljaren för de dagar som köparen äger fastigheten av kalenderåret.

Lagfart
Lagfartsavgift för sk stämpelskatt betalas när ny ägare ansöker om lagfart på fastigheten. Denna avgift är 1,5 % på köpeskillingen samt en avgift om ca 825 kr.

Slutpris
Både säljare och köpare godkänner att fastighetsmäklaren efter-marknadsför slutpriset på bostaden. Om köparen eller säljaren motsätter sig detta måste ni informera mäklaren.

Övrigt
Uppgifterna i denna objektsbeskrivning är grundade på av säljaren lämnad information. Köpare/spekulanter är medvetna om att bostaden köpes i befintligt skick och uppmanas att undersöka bostaden ordentligt. Köparen uppmanas att kontrollera bostadens bo- och bi- area om denna är väsentlig för köparen. Köpare uppmanas även att kontrollera eventuella byggrätter, servitut, bygglov, rivningslov, byggplaner i området o.s.v. om detta är av betydelse för köparen. Besök Stockholms stads hemsida som är länkad.

Budgivning
Notera att det kan finnas högre bud än det högsta budet som är publicerat här på hemsidan. Bland annat så kan publiceringen av nya bud ha en fördröjning av olika anledningar, samt att alla lämnade bud inte alltid publiceras. Ifall det skulle finnas några oklarheter kring hur en budgivning brukar gå till kan du kontakta mäklaren. Lycka till med ditt bostadsköp!

Tack för att ni läst igenom detta och tagit del av all information. Vid frågor så kontakta mig, jag svarar så fort jag kan!

Områdesbeskrivning

Gamla Enskede
Välkommen till världens bästa stadsdel!
Visste du att Gamla Enskede är Sveriges första trädgårdsstad? Så är det faktiskt. Gamla Enskede med sin stadsplan fick internationell uppmärksamhet och bildade modell för den fortsatta småhusexpansionen i Stockholm. Förebilden var engelska och tyska trädgårdsstäder. Gamla Enskede är i likhet med Gamla stan en välbevarad stadsdel som fortfarande är sig lik efter drygt hundra år. Området är utpekat av Länsstyrelsen i Stockholm som riksintresse, med många kulturhistoriskt skyddsmärkta byggnader, som i kombination med byggnadsvårdsintresserade fastighetsägare har gjort att stadsdelen fått behålla sin karaktär till stor del. Tack vare tomternas storlek i Gamla Enskede saknas det utrymme för nybyggnad och förtätning uteblir. Stadsdelens unika historia och mångsidighet gör att en mångfald av personligheter känner sig hemma här. Nu samsas barnfamiljer med trendmedvetna, karriärister med kulturpersonligheter och vi vanliga dödliga. Detta ger en lagom blandning av livlighet och lugn som gör att livet är lite extra njutbart i Gamla Enskede. Några av de populära förskolorna som finns i området är Hasselgårdens förskola, Sockenstugan, Förskolan Svampen och Pysslingförskolan Gläntan vid Enskede Gård.

Historia
År 1904 köpte Stockholms stad egendomen Enskede gård av släkten Odelberg, ytan var 607 hektar och köpeskillingen var 33 öre per kvadratmeter. Gamla Enskede planlades redan år 1907 av Per Olof Hallman, förebilden var engelska och tyska trädgårdsstäder, den var svagt hjärtformad och anpassad till terrängen.År 1909 drogs spårvägen, ”Enskedebanan” vidare från Skanstull till Kyrkogårdsvägen (nu Stora Gungans väg). Från 1930 blev även spårvagnarna på Örbybanan ett alternativ. En resa från Stora Gungans väg till Slussen tog cirka 25 minuter. År 1950 lades Spårvagnstrafiken ned och ersattes av tunnelbana. Idag finns tunnelbanestationerna Sandsborg och Skogskyrkogården i stadsdelen. Det tar ca 6-7 minuter att promenera bort till Skogskyrkogårdens tunnelbanestation som tar dig vidare till T-centralen på 16 minuter.

Redan i stadsplanen år 1907 reserverade man ytor för parker och offentlga byggnader så som kapell och bibliotek. Enskede kyrka byggdes och invigdes år 1915 efter ritningar av den välomtalade arkitekten Carl Bergsten. Kyrkbyggnaden är synligt placerat mitt inne i Gamla Enskedes villaområde och det låga kyrktornet med sin karaktäristiska tornspira i form av en tupp är ett känt landmärke. Den andra kyrkan i Gamla Enskede ligger där Stockholmsvägen korsar Triangelvägen och Krokvägen.

Den etablerade skolarkitekten Georg A. Nilsson ritade Enskede Folkskola, som uppfördes mellan år 1915-1923. Skolan placerades centralt vid Stockholmsvägen-Handelsvägen och har idag ca 940 elever, fördelat på förskoleklasser ända upp till årskurs nio. Margaretaparken som förr kallades för "kärleksparken" gick man till om man ville lyssna på musik och kanske flörta lite. Parken består till större delen av gammal naturmark och är Enskedes största park. Namnet kommer efter den engelska hertiginnan Margareta av Connaught. Områdets ungdomar brukar anordna de årliga Enskedespelen i parken, även Stockholms Parkteater gästspelar här.

I Gamla Enskede hittar man också världsarvet Skogskyrkogården med sina oerhört vackra miljöer som lämpar det sig bra för härliga promenader. Idag räknas Skogskyrkogården till en av den moderna arkitekturens viktigaste skapelser, uppritad av Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz. Är man nyfiken på detta mästerverk kan man gå på visningar under sommaren för att lära sig mer.